15. dubna 2015

Barevná Ceres


   Na základě snímků se zeleným, modrým a infračerveným filtrem byla vytvořena základní barevná mapa trpasličí planety Ceres. Barvy sice nevystihují podobu, kterou by vidělo lidské oko, ale za to dobře zachytí rozdíly ve složení povrchu Cerery. Poměrně vysoká diverzita materiálu je dobrou zprávou pro geology, kteří tak mají k dispozici další planetární svět, jenž očividně spoluformovaly aktivní procesy a jehož poznáváním přibudou další střípky do mozaiky obrazu o Sluneční Soustavě.


Credit: NASA/JPL-Caltech/UCLA/MPS/DLR/IDA

   Zajímavá je situace ohledně teplotní mapy, zejména kolem světlých skvrn. Většina z nich se chová podle očekávání: Světlejší místo na povrchu odráží vice slunečního záření než tmavší okolí, pohlcuje tak méně tepla a na teplotní mapě se ukáže jako zřetelně chladnější místo (první řádek obrázku).
   Naproti tomu nejjasnější světlá skvrna, která se pod vyšším rozlišením ukázala jako dva světlé body v jednom kráteru, teplotně vůbec nevybočuje z okolního terénu (druhý řádek obrázku). To může být dáno tím, že se jedná o skutečně velmi malé ale hodně jasné útvary, které se při stávajícím rozlišení snímků teploty neprojeví. Může jít o depozity soli, obnažený vodní led, ve hře jsou aktivní výtrysky podpovrchového materiálu nebo i něco zcela nečekaného... Však jde o jinou planetu :) Jiný svět, jehož tajemství právě odkrýváme!

Credit: NASA/JPL-Caltech/UCLA/ASI/INAF

zdroj: Dawn's Ceres Color Map Reveals Surface Diversity

Žádné komentáře:

Okomentovat