26. května 2015

Jak se rodí mise k Europě


   Dnes agentura NASA oznámila vítěze veřejné soutěže o umístění vědeckých přístrojů na kosmické sondě, která zamíří v polovině dvacátých let zkoumat podmínky, strukturu a vlastnosti světa skrývajícího slaný oceán mohutnější, než všechna pozemská vodstva dohromady - k Jupiterově měsíci Europa

   Taková mise vyžaduje dlouhou a důkladnou přípravu, proto, byť dnešním dnem prakticky počal vývoj vědeckého vybavení sondy, ta odstartuje nejdříve za deset let, pravděpodobně i později. S cestou k Jupiteru a dobou potřebnou na sběr a zpracování dat se dnes vybrané vědecké týmy dočkají výsledků své práce někdy ve třicátých letech. Pro dlouhou pouť za poznáním bylo vybráno devět přístrojů na jejichž vývoj bude v následujících třech letech uvolněno $110 miliónů:

Plasma Instrument for Magnetic Sounding (PIMS) -- principal investigator Dr. Joseph Westlake of Johns Hopkins Applied Physics Laboratory (APL), Laurel, Maryland. Tento přístroj funguje ve spojení s magnetometrem a je klíčový pro určení tloušťky ledové krusty, hloubky oceánu pod ní a jeho salinity.
 
Interior Characterization of Europa using Magnetometry (ICEMAG) -- principal investigator Dr. Carol Raymond of NASA’s Jet Propulsion Laboratory (JPL), Pasadena, California. Magnetometr samozřejmě měří magnetické pole kolem Europy. Ve spojení s přístrojem PIMS měří rozložení, hloubku a salinitu podpovrchového oceánu.

Mapping Imaging Spectrometer for Europa (MISE) -- principal investigator Dr. Diana Blaney of JPL. Spektrometr prozkoumá složení Europy, určí a zmapuje rozložení organických látek, solí, kyselin, skupenství vody a dalších materiálů pro určení obyvatelnosti oceánu.

Europa Imaging System (EIS) -- principal investigator Dr. Elizabeth Turtle of APL. Širokoúhlá a úzkoúhlá kamera zmapují většinu povrchu Europy s rozlišením kolem 50 m a některé oblasti dokonce s rozlišením ještě 100x vyšším.

Radar for Europa Assessment and Sounding: Ocean to Near-surface (REASON) -- principal investigator Dr. Donald Blankenship of the University of Texas, Austin. Dvoufrekvenční radar, který důkladně zmapuje vnitřní strukturu ledové krusty od povrchu k oceánu.

Europa Thermal Emission Imaging System (E-THEMIS) -- principal investigator Dr. Philip Christensen of Arizona State University, Tempe. "Detektor tepla" vytvoří teplotní mapu Europy, aby odhalil případná aktivní místa (výtrysky, průduchy, ...) a doplnil znalosti o vlastnostech povrchu.

MAss SPectrometer for Planetary EXploration/Europa (MASPEX) -- principal investigator Dr. Jack (Hunter) Waite of the Southwest Research Institute (SwRI), San Antonio. Zaměří se na extrémně řídkou atmosféru a materiál unikající z Europy do prostoru, čímž přispěje k poznání o složení povrchu i vnitřního oceánu.

Ultraviolet Spectrograph/Europa (UVS) -- principal investigator Dr. Kurt Retherford of SwRI. UV spektrograf bude hledat výtrysky vody a zkoumat složení a dynamiku tenoučké atmosféry.

SUrface Dust Mass Analyzer (SUDA) -- principal investigator Dr. Sascha Kempf of the University of Colorado, Boulder. Zaměří se na analýzu pevných částic kolem Europy a umožní sběr vzorků při průletu sondy případnými výtrysky. Přímo se tak "dotkne" materiálu z útrob tohoto fascinujícího měsíce.

Žádné komentáře:

Okomentovat