14. května 2015

Klenoty Hladoleta


   Hladolet je staročeský název pro druhou největší planetu Sluneční soustavy. Prstenci ozdobený Saturn ve své gravitační náruči třímá kolekci vzácných šperků v podobě rozličných měsíců. Do tohoto fascinujícího klenotnictví vzdálených světů můžeme nahlížet prostřednictvím americké sondy Cassini, která se nyní opět pohybuje po dráze, kdy při každém oběhu kolem Saturnu potkává hned několik těchto drahokamů.

   Následující obrázky byly pořízeny začátkem května během 215. obletu Saturnu družicí Cassini:

Rozdrásaná polokoule měsíce Dione je ukázkovým příkladem dramatických geologických procesů,  které v minulosti běsnily v Saturnově systému. Stovky kilometrů dlouhým prasklinám v Dionině ledové kůře se v angličtině říká wisps, 'cáry'. Zdalipak jsou vytvořeny tektonickými pohyby, obřím impaktem, slapovým namáháním, termodynamickými procesy či úplně jinak zůstává k vyzkoumání budoucím robotům a jednou třeba i lidským posádkám, které k těmto exotickým světům vyrazí.


Ačkoli Slunce na tomto snímku osvětluje pouze tenký srpek měsíce Tethys s obří dopadovou pánví Odysseus vlevo nahoře, je krásně vidět, jak paprsky odražené od Saturnu nasvěcují i tmavou polokouli měsíce. Podobný efekt znají pozorovatelé pozemské oblohy jako tzv. popelavý svit Měsíce.


   Zdá se, že Tethys i Dione jsou kromě her světla a stínu dnes už jen mrtvými tělesy. To se však rapidně mění, pokud se posuneme k největšímu ze Saturnových svěřenců...
Majestátný Titan je totiž jediným měsícem v celé Sluneční soustavě s hustou atmosférou. Už to přináší na tento mimozemský svět mnoho akce v podobě počasí. Poryvy větrů unášejí lehčí materiál, metanové mraky zajišťují kapalinový cyklus. To dohromady způsobuje erozi a přetváření krajiny. Atmosféra je "nafouknutá" stovky kilometrů vysoko a u povrchu je o polovinu vyšší tlak než na Zemi. Zdá se, že Titan postihují vydatné bouře a nad jižním pólem byl pozorován obří atmosférický vír. Celé dění navíc podléhá sezónním změnám, jelikož Saturnův systém zažívá střídání ročních období. To vše činí měsíc Titan jednou z nejlákavějších destinací lidského průzkumu.


   Přesto se mezi Saturnovými klenoty nachází jedno snad ještě úžasnější místo! Miniaturní Enceladus svými polárními gejzíry usadil do židle nejednoho planetologa. Počasí je jedna věc, ale skutečná probíhající geologická aktivita otevírá rozsáhlé spektrum zajímavých možností a poskytuje ke studiu dynamický přírodní sytém se svými zákonitostmi a unikátními projevy. A jelikož výtrysky vody, minerálů a organických látek z jižního Enceladova pólu ukazují na existenci podpovrchového oceánu, stal se tento malý ledový svět horkým kandidátem pro hledání mimozemského života. Protože kde je voda, tam vždy něco žije...


Processed by: Eli Bonora

Žádné komentáře:

Okomentovat