12. února 2016

Setkání s Catalinou


Jak jsem už psal, mezihvězdná cestovatelka Catalina (kometa C/2013 US10) právě předvádí svou krásu nad našimi hlavami. Při své pouti oblohou navštívila tato kometka během prosince 2015 a ledna 2016 některé oslňující planety, zářivé stálice, vzdálenou galaxii i kulovou hvězdokupu.
V těchto nebeských setkáních se snoubí věda(poznání), mystika(víra) i umění(snění).

Sedmého prosince procházel srpek Měsíce poblíž Venuše a Catalina přihlížela opodál.
(Hogan)

O dva dny později, když už odešel Měsíc, byla Catalina k Venuši ještě blíž.
(Hemmerich)

Pan Fritz Helmut Hemmerich zachytil tento neuvěřitelný moment na Nový rok 1.1.2016: Zcela vlevo je slaboučká kometka 19P/Borrelly (jedna z mála komet, které zblízka nafotila kosmická sonda). Vpravo je nepřehlédnutelná Catalina hned nad jasnou hvězdou Arcturus. Uprostřed pak zrovna prolétá meteor - původem také kosmický objekt, který ovšem září jen proto, že zaniká v naší atmosféře, takže je mnohem blíž, než všichni ostatní 'účastníci kosmického provozu'.
(Hemmerich)

Oranžový Arcturus je nejjasnější stálicí v souhvězdí Pastýře. Je to jedna z hvězd, které lze spolehlivě spatřit i na městem přesvětlené obloze.
(Shur)

Šestého ledna iontový ohon Cataliny pomyslně protnul kulovou hvězdokupu M3.
(Rhemann)

V polovině ledna pak Catalina vstoupila do souhvězdí Velké medvědice. Zde má dostaveníčko se stálicí Alkaid - to je jasná hvězda na konci oje Velkého vozu, neboli na ocasu medvědice.
(Esposito)

Takto se Catalina vyjímala nad Velkým vozem šestnáctého ledna. Dvojhvězda Alcor-Mizar veprostřed oje nedaleko Cataliny je indikátorem dostatečně dobrého zraku, pokud je na obloze okem rozlišíte jako dvě hvězdy. Na hranici viditelnosti okem z hlediska jasnosti byla i kometa Catalina.

O pár hodin dříve než předchozí snímek byl vyfocen tento detailnější pohled. Alcor a Mizar září vpravo. V levém horním rohu je dobře patrná galaxie M101 zvaná též Větrník. Galaxie je slabě vidět i na předchozím snímku a při porovnání je krásně vidět, jak se během několika hodin kometa posunula mezi hvězdami. Oba snímky jsou z 16.1. akorát detail je focen z Japonska a pohled s Velkým vozem patrně z Evropy možná až z Ameriky, tedy o několik hodin později než se Země pootočí, aby i tam padla noc.
(Aoshima)

Žádné komentáře:

Okomentovat