22. března 2016

Kráter Occator - světlé skvrny rozlišeny!


   Už od roku 2004 jsme díky snímkům z Hubbleova teleskopu věděli o neobvyklém, výrazně světlém bodě na povrchu trpasličí planety Ceres. Dvanáct let poté robotická družice Dawn přiletěla k planetce dostatečně blízko, aby ono světlé místo rozlišila svou kamerou. Pohleďte do kráteru Occator!

Occator nafocený z výšky 385 km, kdy nejmenší rozlišitelné detaily mají kolem čtyřiceti metrů.
Celý kráter měří napříč devadesát dva kilometrů a hluboký je kilometry čtyři.

PIA20350 * NASA/JPL-Caltech/UCLA/MPS/DLR/IDA/PSI

Nejjasnější místo na celém povrchu Ceres se nachází ve středu Occatoru. 
Obklopen mnoha prasklinami tu v mělké prohlubni stojí malý dóm. 
PIA20355NASA/JPL-Caltech/UCLA/MPS/DLR/IDA/PSI/LPI

   Musí to být fantastické místo! Bílá hora se tyčí uprostřed kráteru jako nějaký monument. Tak světlá, že odráží sluneční paprsky napříč Soustavou. Tak jasná, že funguje jako přirozený maják v Hlavním pásu asteroidů, kde Ceres obíhá.
   Víme, že světlý materiál určitě není z vodního ledu, jak se dříve uvažovalo. Asi jde o depozity nějakých solí, ale přesnou povahu a chemické složení ani družice Dawn jen tak neodhalí. Pro její senzory je dóm přeci jen příliš malý, aby se na něj mohla jednoznačně zaměřit. Některé vlastnosti a parametry ale půjdou odvodit z celkového obrázku planetky Ceres, který sonda Dawn postupně vytváří, a ze studia geologie a morfologie okolního terénu i samotné hory.
   Vidíme například různé praskliny. Některé jsou paralelní s obvodem světlé skvrny, jiné zdánlivě nesouvisí. Další najdeme přímo na vrcholku a svazích centrálního kopce. Tři použité barevné filtry odhalily různé odstíny přímo na dómu a několik ještě světlejších jasně bílých teček kolem jeho úpatí. Mohlo by jít o aktivní místa? Další již ne tak světlé fleky neznámé povahy jsou vidět opodál v pravé části snímku. 


Další zajímavé oblasti kráteru Occator:

   Zachovalý západní val kráteru s podélnými úzkými sesuny a několika světlými body (vlevo) oproti zcela zhroucenému východnímu valu (vpravo):

   Soustředný systém fraktur v jihozápadní části Occatoru:
NASA/JPL-Caltech/UCLA/MPS/DLR/IDA/PSI

Žádné komentáře:

Okomentovat