19. října 2016

Souputník pro největšího bezejmenného trpaslíka


   Nejen čerstvá pozorování přinášejí nové objevy. Při práci se snímky z roku 2010 pořízenými Hubbleovým teleskopem si astronomové všimli dříve přehlédnutého měsíčku u objektu s katalogovým označením '(225088) 2007 OR10'. Tři pánové Gábor Marton, Csaba Kiss a Thomas Mueller svůj objev oznámili na čtyřicátém osmém zasedání Oddělení planetárních věd Americké astronomické unie v Pasadeně v Californii.

NASA / STScI / Wesley Fraser / Gábor Marton et al.

   Těleso, kterému rád říkám Orten, je nejrozměrnější ze všech dosud nepojmenovaných těles Sluneční soustavy. Celkově je dokonce dvacátou největší koulí v celém našem systému a po Plutu a Eris je třetí největší trpasličí planetou. Přesto zatím nebyl do výčtu trpasličích planet zařazen. Orten obíhá Slunce po protáhlé dráze 33× až 100× dále než Země a od roviny oběhu velkých planet se odchyluje přes 30°. Patří tedy do populace trans-neptunických objektů a řadí se do takzvaného Rozptýleného disku. Nachází se v orbitální rezonanci 3:10 s Neptunem. To znamená, že zatímco Neptun oběhne Slunce desetkrát, Orten učiní oběhy tři. Jeden ortenský rok tak trvá 548 let pozemských. Nedávno jsem psal o upřesnění průměru této planetky a stanovení délky jejího dne
   Právě dlouhá rotační perioda (45 hodin) naznačila, že by Orten mohl mít měsíc, který ho slapovými silami takto zpomalil. Zmínění pánové měsíček lokalizovali a poslali návrh na dodatečná pozorování Hubblem, aby bylo možné určit jeho parametry. Zatím je vidět minimálně na dvou snímcích ze září 2010, jak spolu s bezejmenným trpaslíkem putuje mezi hvězdami:
NASA / STScI / Wesley Fraser / Gábor Marton et al.

   Případ je hodně podobný nedávnému objevu přirozeného satelitu u jiné z trpasličích planet, planetky Makemake. I tehdy autoři objevu navrhli následná pozorování pomocí HST, ale jejich žádost byla zamítnuta. To není nijak neobvyklé, jelikož Hubbleův kosmický teleskop je hodně vytížený a většinou musíte podat návrh několikrát, než na vás přijde řada. Přednost mají například pozorování závislá na konkrétním čase, měsíček totiž nikam neuletí.
   Na oba měsíčky se nepochybně časem dostane a my se tak budeme moci dopídit bližších informací o nich i o jejich mateřských tělesech. Zejména hmotnost (a tedy potažmo hustota) Ortenu i Makemake jsou velkou neznámou. A právě tyto hodnoty můžeme z přesně vypozorovaného pohybu obíhajícího měsíce a ze známých rozměrů primárního tělesa vypočítat. Nejdříve je ale potřeba pozorovat. A '2007 OR10' konečně pořádně pojmenovat : )



Žádné komentáře:

Okomentovat